MooiMakers
In januari 2022 is het project MooiMakers gestart in verschillende buurten van Amsterdam. In Oud Noord werkt initiatiefnemer Gemeente Amsterdam samen met Stichting Makers aan het IJ en jongerenorganisatie DOCK. De afgelopen maanden hebben jongeren, buurtbewoners en makers gewerkt aan een vijftal afzonderlijke installaties, kunstwerken of andere kunstzinnige elementen in de openbare binnen- of buitenruimte. Gezamenlijk hebben we geprobeerd de buurt mooier te maken, maar vooral heeft iedereen kunnen leren met en van elkaar. Binnen deze bijzondere samenwerking zijn bijzondere dingen ontstaan. Baan je weg door deze pagina en lees, beleef, ervaar en leer van de werken en het proces om tot die werken te komen, verteld vanuit de makers en de jongeren!
Stichting Makers aan het IJ zet zich in voor de maakcultuur in Noord met de nadruk op Hamerkwartier dat de komende jaren ontwikkeld wordt tot creatieve productiewijk. In het project MooiMakers laten we zien welke rol kunstenaars en makers kunnen hebben bij het opzetten van buurtprojecten die zorgen voor verbinding tussen verschillende groepen. Voor dit project maakten we, samen met jongeren en buurtbewoners, kunstwerken die een bijdrage leveren aan het mooier maken van onze buurt.
Jongerenorganisatie DOCK faciliteert MooiMakers o.a. door de jongeren te ondersteunen in processen zoals projectmatig werken, welzijn, communicatie en creativiteit.
Bij DOCK staat het ontdekken en inzetten van talent centraal. Dit geldt zowel voor het jongerenwerk als het buurtwerk dat DOCK verzorgt in Amsterdam-Noord. Het mooiste is wanneer dit talent uit de wijk, samen met de wijk, ingezet wordt vóór de wijk. In MooiMakers gebeurt precies dat!
Buurtonderzoek & conceptvorming
Het project MooiMakers speelt zich af in Oud Noord. Dit oudste woon- en werkgebied van Noord, bestaande uit wijken en buurten als Volewijck, Van der Pekbuurt, Bloemenbuurt, Vogelbuurt, IJplein en het te ontwikkelen Hamerkwartier, kent een enorme verscheidenheid aan sfeer en geschiedenis. Ter voorbereiding op het bedenken van kunstwerken en het zoeken van precies de juiste locatie, hebben de jongeren van MooiMakers onder leiding van maker Amber Beernink de buurt verkend. Al lopend of op de fiets zijn de mooie en lelijke kanten van Noord gefotografeerd en in kaart gebracht, daarbij geholpen door oude en nieuwe buurtbewoners die geïnterviewd zijn op straat.
De MooiMakers kunstprojecten
Eva Gerritsma, Stadsdeel Noord
Als projectleider vanuit het Stadsdeel heb ik enorm genoten en veel geleerd van het project. De ontzettend leuke kunstwerken maar ook de individueel doorgemaakte leerprocessen, maken het project voor mij meer dan geslaagd. Ik hoop dan ook dat iedereen die meegewerkt heeft net zo trots is op zichzelf als ik op hen en dat de buurt gaat genieten van de werken.
Silvia Russel, beeldend kunstenaar/onderzoeker, MahIJ
Sinds 2001 werk ik in het Hamerkwartier aan de Zamenhofstraat 150. Als beeldend kunstenaar ontwikkel ik sociale kunstprojecten samen met buurtbewoners op verschillende locaties. Deze projecten gaan over hoe bewoners hun leefomgeving ervaren. In het Hamerkwartier werk ik al sinds 2005 samen met buurtbewoners. Er gaat hier veel veranderen, en als kunstenaars kunnen we hierbij een rol spelen in het vergroten van de leefbaarheid van de buurt.
Monique Rietbroek, ontwerper, MahIJ
Als (interieur)architect en tentoonstellingsontwerper combineer ik conceptueel denken, inhoud, vormgeving en praktische uitvoerbaarheid. Precies deze aspecten werden ten volle getest in het project MooiMakers: hoe maak je van niets iets? Hoe ontstaat er uit een onbegrensde berg van ideeën een gezamenlijk plan? Hoe krijgt ieder de ruimte om ook zelf iets moois te maken? Zeer motiverend hierbij was de energie en de volhardendheid van de jongeren en de makers!
Atjhintya Adhin-Nije, buurtwerker, DOCK
Ik ben altijd op zoek naar innovatieve manieren om diepere connecties in buurten te ondersteunen. MooiMakers zie ik als een prachtig initiatief en mijn eigen kunstachtergrond kwam mooi van pas. Het allerleukste vind ik dat jongeren middels dit project ontdekken dat zij daadwerkelijk een verschil kunnen maken in de wereld. Een favoriete quote van mij is: Nothing is impossible. The word itself says I'm possible!
Sigrid van Essel, schilder, MahIJ
Sinds 1997 heb ik mijn atelier aan de Zamenhofstraat. De afgelopen 25 jaar heb ik veel over de stadsontwikkeling van Amsterdam geschilderd. In 2017 was ik betrokken bij de oprichting van Makers aan het IJ. Het project MooiMakers past goed in de filosofie van de stichting, omdat het onze verbondenheid met de buurt toont. Binnen dit project gaat mijn interesse speciaal uit naar de geschiedenis van Amsterdam Noord.
Jay Tang, vormgever
Sinds 2014 ben ik met mijn studio/atelier gevestigd aan de Zamenhofstraat. Via Makers aan het IJ ben ik betrokken geweest om samen met de jongeren te werken aan het MooiMakers logo. Wij hebben meerdere workshops gehouden en hebben wij stap voor stap de thema's bepaald, schetsen gemaakt en de keuzes gemaakt. Het was een enorm creatief en leerzaam proces om iets te zien ontstaan. Iedereen mag trots zijn op wat er nu staat!